Eerste (Financiële) hulp bij Pubers

Eerste (Financiële) hulp bij Pubers

Het is zover, in alle regio’s zijn de scholen weer begonnen. En dat betekent dat uw kind weer dagelijks in het schoolritme zit. Een nieuwe start van het schooljaar, misschien ook wel weer even een frisse start ook met de financiële kant van uw puber. Want weer naar school betekent natuurlijk ook schoolgeld, boeken, uitjes, lunchen in de kantine, op stap met vrienden etc. Kosten die toch niet altijd uit uw zak kunnen en moeten komen!

Als ouder bent u ook verantwoordelijk voor de financiële opvoeding van uw puber. Kinderen kopiëren, ook het financiële gedrag! Probeer hier rekening mee te houden. Vaak horen wij van mensen dat zij hun ouders nooit gezien hebben met de administratie of dat er uitleg gegeven werd over financiële zaken. Jammer, want van jongs af aan kun je je kind al zoveel bijbrengen! Probeer het zichtbaar te maken en praat over geldzaken met je kind.

Natuurlijk probeer je je kind steeds meer verantwoordelijkheid te geven. Het is belangrijk dat je hier goede en duidelijke afspraken over gemaakt worden. Niet elk kind en elke situatie is hetzelfde maar voor elk kind geldt dat het meer verantwoordelijkheid krijgt als het ouder wordt. Welke geldzaken spelen er eigenlijk bij een puber? Check de handige checklist op de website van Nibud. Er zit vast wel een mooi aanknopingspunt bij voor een goed en constructief gesprek met uw kind!

Voor u de uitdaging van loslaten. Maar blijf het wel monitoren en bijsturen indien nodig en geef u kind ook een compliment als het goed gaat!

En soms is het ook niet erg als je kind hiermee in beperkte mate een misstap maakt. Probeer er niet altijd meteen tussen te springen en het zelf op te lossen maar praat erover en zoek samen naar een oplossing.

Kom je er echt niet meer samen uit? Wij kunnen u en uw kind ook adviseren met bijvoorbeeld budgetcoaching! Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *