Reis- en Annuleringsverzekeringen

Reis- en Annuleringsverzekeringen

Er zijn alweer wat mooie zonnige dagen gepasseerd de afgelopen tijd en dat doet ons toch ook weer denken aan de vakantieperiode.

Bent u ook bevoorrecht dat u dit jaar weer op vakantie kunt gaan? Dan heeft u wellicht ook gedacht aan een reis- en/of annuleringsverzekering. U vindt hier wat tips & tricks om zo de beste keuze te maken zodat u volop kunt genieten van uw vakantie!

Reisverzekering

Wanneer is het noodzakelijk om een reisverzekering af te sluiten? Over het algemeen geldt: hoe verder weg u op vakantie gaat en/of hoe duurder uw reis is, hoe groter de noodzaak dat u een reisverzekering afsluit. Als u in Nederland blijft en weinig (kostbare) spullen meeneemt dan kan een reisverzekering soms wel achterwege blijven. Gaat u rondreizen naar verre oorden dan is het verstandig om te kiezen voor een werelddekking en natuurlijk kan geneeskundige dekking ook niet achterwege blijven als u bepaalde gebieden bezoekt.

Sommige vakanties vragen om een specifieke dekking zoals bijvoorbeeld wintersport of (onder)watersport. Bij een autovakantie is het fijn om in de dekking vervangend vervoer beschikbaar te hebben. Als uw auto plotseling mankementen krijgt dan kan de reisverzekeraar zorgen voor een vergelijkbare auto en kunt u uw reis vervolgen.

Annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering biedt dekking als uw vakantie niet door kan gaan of voortijdig afgebroken moet worden. Als u en gegronde reden hebt kan deze verzekering ervoor zorgen dat u de reissom geheel of gedeeltelijk retour krijgt.

Een annuleringspolis keert in veel gevallen uit bij:

 • overlijden of (ernstige) ziekte van de verzekerde of zijn naaste familie;
 • ontslag bij een vaste aanstelling;
 • gedwongen thuisblijven, bijvoorbeeld vanwege een ontbrekend visum of vereiste inentingen.

Slechte weersomstandigheden ter plaatse en zelfs noodweer zijn doorgaans geen geldige annuleringsreden, behalve als de accommodatie als gevolg van het noodweer niet meer te gebruiken is.luggage-1149289_1280

Tips

 • Gaat u niet vaak op (een niet al te dure) vakantie, dan is een tijdelijke annuleringsverzekering een goedkope keuze. Deze kunt u per reis afsluiting eventueel in combinatie met een tijdelijke reisverzekering.
 • Als u vaker op vakantie gaat dan kan het voordeliger zijn om een doorlopende reisverzekering, eventueel met annuleringsverzekering, af te sluiten. Ook weekendjes weg en dagtripjes in het buitenland zijn dan ook gedekt!
 • De premie voor een annuleringsverzekering ligt rond de 4 tot 5,5% van de totale reissom. Let op: een hogere premie betekent niet automatisch een betere dekking! Kijk goed welke dekking in uw situatie nodig is.
 • Laat u niet verleiden tot het afsluiten van een tijdelijke annuleringsverzekering bij het reisbureaus (ook online). Deze bieden vaak slechts één verzekering aan en dat is meestal niet de goedkoopste.
 • Onlinereisbureaus proberen u direct een reis- en/of annuleringsverzekering te verkopen. Die staat dan standaard aangevinkt op de orderpagina. U heeft er niet om gevraagd, maar moet er wel voor betalen. Zorg er dus voor dat u deze optie uitvinkt.
 • Kunt u het risico van een annulering financieel dragen? Verzeker dan alleen een dure vakantie met een tijdelijke annuleringsverzekering.
 • Bedenk welke gebeurtenissen belangrijk zijn om te verzekeren. Is bijvoorbeeld een familielid ernstig ziek, dan is het risico op annuleren groter.
 • Gaat u met een groep vrienden op reis? Kijk dan of u geld terugkrijgt als de reis niet doorgaat omdat één van de reisgenoten moet annuleren.
 • Als u vlucht en hotel los boekt, moet de verzekering een samengestelde reis dekken.
 • Kijk of vooraf geboekte excursies of theatervoorstellingen meeverzekerd zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *