Vakantiegeld

Vakantiegeld

Wat te doen met het vakantiegeld?

Voor veel mensen is het bijna zover. Het vakantiegeld komt er weer aan! Als je in loondienst bent heb je recht op vakantiegeld en dit is meestal 8% van het brutoloon. Ook bij een uitkering krijg je vakantiegeld. Het percentage ervan is afhankelijk van het type uitkering.

Waar gebruiken we het eigenlijk voor?

De top 3 van de bestedingen van het vakantiegeld zijn:

  1. Vakantie
  2. Sparen
  3. Aflossen van schulden/leningen

Veel mensen zijn zo blij met de komst van het vakantiegeld dat er meteen een leuke aankoop van wordt gedaan zoals bijvoorbeeld een cadeautje voor zichzelf, de partner en/of de kinderen. Ook bij het doen van de uitgaven in die periode, zoals de boodschappen, geven mensen meer uit dan gemiddeld.

Uiteraard gebruiken veel mensen het vakantiegeld ook voor een vakantie maar steeds meer jongeren gebruiken het voor andere doeleinden zoals bijvoorbeeld sparen of een andere grotere aankoop.Vakantiegeld

Voor sommige mensen is het vakantiegeld hard nodig om rond te kunnen komen. Vorig jaar gebruikte zo’n 15% het vakantiegeld om rekeningen te betalen of schulden af te lossen.

Waar doet u goed aan?

Als u schulden heeft of rekeningen die betaald moeten worden adviseer ik om deze altijd eerst te betalen voordat u het vakantiegeld voor andere doeleinden gaat gebruiken. Als u veel achterstanden heeft is het wellicht verstandiger om goede aflossingsafspraken met de schuldeiser(s) te maken en met het vakantiegeld een deel hiervan al af te lossen. Het is wel aan te raden om een deel van het vakantiegeld dan te reserveren (sparen) voor andere onvoorziene uitgaven als u helemaal geen andere reserves heeft zodat u in de toekomst onvoorziene uitgaven wel kunt betalen!

Heeft u geen openstaande rekeningen of schulden maar gaat u niet of later pas op vakantie? Dan is het verstandig om uw vakantiegeld over te boeken naar een spaarrekening. U geeft op die manier uw vakantiegeld minder makkelijk uit aan andere dingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *