Autisme en financiën

Je geld staat net op je rekening en opeens is daar die mooie advertentie op Facebook of je zoekt op Marktplaats en ziet opeens weer producten die je eigenlijk al zo lang wilt hebben. Zoveel mooie dingen die je met dat geld kan doen. En je doet het. Het geld is weg. Blij met je fantastische aankoop maar na een week kom je erachter dat je toch niet genoeg hebt overgelaten voor de huur en ook die spelletjes aankopen op je telefoon waren misschien niet heel handig.

Voor de een is het gesneden koek, voor de ander een enorm obstakel. Structuur lijkt het sleutelwoord bij het opbouwen en onderhouden van een gezonde financiële administratie. Maar niet voor iedereen is dat zo gemakkelijk. 

Grip op je financiën 

Los van legio andere oorzaken om financieel er niet heel goed voor te staan komt het vaak voor dat vormen van autisme de oorzaak kunnen zijn bij een ongezonde financiële, soms ook problematische, situatie. Niet omdat dit alleen te wijden is aan het (teveel) geld uitgeven aan bijzaken. Juist door het ontbreken van inzicht en overzicht in het inkomsten- en uitgavenpatroon en een bepaalde impulsiviteit (bij bijvoorbeeld het doen van bepaalde aankopen). Ook zijn mensen met autisme helaas vaker een makkelijker doelwit voor oplichtingspraktijken met alle gevolgen van dien.

Voor mensen met autisme (ASS), zoals bijvoorbeeld ADHD en ADD kan het doen van de persoonlijke financiën al voelen als een ondoordringbare jungle aan papieren, beslissingen en handelingen. Iemand helpt je op weg met een mooi schema, maar het hangt aan je koelkast, je doet er niet veel mee. Het herinnert je wel steeds aan iets waar je niet graag je aandacht aan besteed. Het kost veel energie en bij de eerste stap in de goede richting rijzen er weer andere zaken voor en achter je omhoog. Op die manier lijkt er geen overzicht te komen waar je juist zo goed je best voor aan het doen was. Niet heel motiverend natuurlijk.

Begeleiding biedt uitkomst

Het is voor mensen met autisme van belang om in het bezit te zijn van goede financiële vaardigheden en kennis om dit stuk in de persoonlijke situatie onder controle te krijgen en te houden. Zomaar hieraan beginnen is vaak onbegonnen werk. Een goede financiële begeleiding is heel erg belangrijk. Naast dat de persoon natuurlijk de kennis in huis heeft om iemand met autisme te begeleiden in het financiële proces valt of staat dit traject ook met een goede verstandhouding met elkaar. 

Kun jij accepteren dat dit stukje buiten je eigen vaardigheden valt? Wil jij de verantwoordelijkheid nemen door de financiële verantwoordelijkheid bij een ander te leggen? Dan is budgetbeheer echt een oplossing voor jou! Ervaring leert dat budgetbeheer heel goed werkt voor mensen die zich herkennen in de bovenstaande zaken. En dat is ok! Sterker nog, het is een absoluut pluspunt als jij je eigen valkuilen kent en hier actie op onderneemt. Je doet dit namelijk ook voor jezelf en een beter, stressvrijer en financieel gezonder leven. 

Maatwerk, speciaal voor jou!

Wij werken uitsluitend op maatwerk. Geen enkel persoon en situatie is namelijk hetzelfde. Bij een intakegesprek maken we kennis met elkaar en bespreken we de wensen, de toekomstplannen en natuurlijk ook de zaken die opgelost moeten worden. Budgetbeheer geeft je rust en overzicht. In korte tijd zal je merken dat je vaste lasten en de aflossingen van eventuele schulden weer maandelijks betaald worden. Ook sparen voor de toekomstige uitgaven hoort hierbij. Zo krijg je weer grip op je eigen leven. 

Wil je meer informatie over autisme? Kijk dan op autisme.nl

Contact met Wallet Support

Ben je benieuwd wat Wallet Support als budgetbeheerder voor je kan betekenen? Neem dan contact op! Vul het contactformulier in op de website.