Weet jij hoe je er financieel voor staat in de toekomst? Heb je misschien bepaalde plannen en doelen die je wilt bereiken of heb je hier nog niet over nagedacht?
Het is goed om nu al na te denken en stappen te ondernemen over je financiële toekomst.
Vragen die je zich wellicht zou kunnen stellen zijn bijvoorbeeld;
• Kan ik eerder met pensioen?
• Kan ik mijn huis nog betalen als mijn partner komt te overlijden?
• Ik wil veel gaan reizen, wanneer kan ik dit realiseren?
• Hoe sta ik er financieel voor als ik stop met werken?
• Is mijn pensioen (goed) geregeld?
Ga er eens voor zitten om je eigen doelen te bepalen. Wil je meer zekerheid of streef je naar een bepaald bedrag om je doel te verwezenlijken? Je kunt je financiële toekomst nu al sturen!
Door middel van onderstaande stappen kun je al meer inzicht en grip krijgen op je financiële toekomst! Op de website van Wallet Support vind je deze stappen uitgebreid benoemd.
Stappenplan
1. Wat is er al geregeld?
Om zicht te krijgen op je financiele toekomstplanning is het noodzakelijk dat je een overzicht maakt van je huidige situatie. Wat heb je nu al geregeld voor later? Je kunt hierbij denken aan:
- Welke spaarrekeningen heb ik?
- Heb ik al pensioen opgebouwd en zo ja, waar?
- Heb ik verzekeringen afgesloten?
- Heb ik bepaalde regelingen getroffen?
Op www.mijnpensioenoverzicht.nl kun je inzien wat je al aan pensioen hebt opgebouwd en bij welke pensioenverzekeraar. Ook is het zichtbaar wat je nabestaanden krijgen als je komt te overlijden.
2. Maak een overzicht
Het is goed om ook een overzicht te maken, gebaseerd op aspecten van je huidige situatie en/of de regelingen die e getroffen hebt voor later. Je kunt een inschatting maken van;
- Inkomsten
- Uitgaven
- Bezittingen
- Schulden
Heb je een bepaald doel voor ogen wat je financiële plaatje aangaat, zoals eerder stoppen met werken, gezinsuitbreiding etc. Hoe ziet je overzicht er dan uit?
3. Inzicht
Het overzicht wat je gemaakt hebt helpt je om inzicht te krijgen in de situatie in de toekomst. Hoe zijn je inkomsten en uitgaven op dat moment en wat kun je nu doen om dit bij te stellen? Heb je wel genoeg te besteden of moet je ergens voor gaan sparen om het gat te vullen?
Bedenk ook goed wat er kan gebeuren als je persoonlijke situatie zou veranderen. Denk aan ziekte, overlijden etc. Ook hier moet je rekening mee houden als je aan toekomstplanning bezig bent. Niet altijd fijn maar je kan zo wel voorkomen dat je te maken krijgt met een heel onverwachte situatie.
4. Keuzes maken.
Nu je het e.a. uitgezocht heeft kun je beter een keuze maken en kun je gaan bijsturen waar nodig! Laat je doel voor de toekomst nooit ten koste gaan van je situatie op dit moment. Probeer eerst grip te krijgen op je huidige situatie en daarna op de toekomst!
Is je huidige situatie nog niet op orde, kijk dan op onze pagina Grip op je geld of neem contact op als je hier hulp bij nodig heeft!
Veel succes bij het maken van uw financiële toekomstplannen!