Heb je ook de wens om met je financiën aan de slag te gaan om weer grip te krijgen op je geld?
Als je voor jezelf een stappenplan maakt dan heb je meer houvast en zal het je meer motiveren om hiermee aan de slag te gaan. Door een doel te bepalen waarom je meer grip wilt krijgen op je geld weet je ook waar je al die tijd en moeite in steekt.
Allereerst moet je jezelf de vraag stellen wat de belangrijkste reden is dat je met je financiën aan de slag wilt. Dit is natuurlijk per persoon verschillend maar je kunt bijvoorbeeld denken aan:
• Ik wil me in de toekomst geen zorgen meer maken over mijn geld en maandelijks goed rond kunnen komen;
• Ik wil mijn schulden aflossen, hoe doe ik dat?;
• Ik wil uitzoeken of ik minder kan gaan werken;
• Ik wil weten of ik aan bepaalde dingen teveel uitgeef;
• Ik wil een huis kopen, kan ik dit deze kosten opbrengen iedere maand?
Als jij je doel bepaald heeft is het goed om de onderstaande stappen in volgorde te doorlopen.
Stappenplan
1. De administratie op orde
Als je alle informatie over je geldzaken makkelijk kunt vinden, heb je sneller overzicht. Ook als je financieel advies of hulp zoekt, is het slim om een geordende administratie te hebben.
Aan de slag:
• Maak de (e-mail)post dagelijks open, gooi spam en reclame weg.
• Verwerk de post: wordt er iets van je verwacht? Moet je iets betalen?
• Log regelmatig in op de sites waar je facturen digitaal worden aangeboden.
• Bewaar belangrijke post in een ordner met tabbladen.
• Doe betalingen op tijd.
• Print digitale post uit of bewaar ze in een map op je computer.
• Controleer bankafschrijvingen.
• Betaal rekeningen automatisch als dat kan.
• Spreek met je partner af wie de administratie doet maar doet dit bij voorkeur samen! Doet je partner de administratie? Neem dan regelmatig samen de administratie door. Je bent er immers beiden verantwoordelijk voor.
2. Een overzicht maken
Door een begroting te maken (een overzicht van je inkomsten en uitgaven) weet je meteen of er financiële ruimte is.
Omdat niet elke maand hetzelfde is, biedt een gemiddelde maandbegroting het meeste overzicht. Reken hiervoor alle inkomsten en uitgaven om naar een gemiddeld bedrag per maand.
De bedragen vind je in de bij- en afschrijvingen van je bankrekening. Contante uitgaven kun je noteren in een kasboek. Vergeet ook het bedrag dat je maandelijks spaart niet. En het is slim om maandelijks een bedrag te reserveren voor (jaarlijkse) rekeningen die nog komen.
Maak een begroting op papier of op je computer. Kom je er zelf niet uit dan kun je ons altijd vragen om advies!
3. Inzicht krijgen in je inkomsten en uitgaven
Je hebt alles op een rijtje gezet. Als je alle uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet je of je per maand genoeg geld hebt.
Kijk op bereken uw recht of je recht hebt op toeslagen of tegemoetkomingen om je inkomen aan te vullen. Vaak moet je deze zelf aanvragen. Heb je een minimuminkomen? Informeer dan bij de gemeente of je recht hebt op lokale regelingen zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.
Kom je te kort, neem dan je uitgaven eens kritisch door en wees creatief in het bedenken van oplossingen en mogelijkheden.
4. Keuzes maken
Je kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes je maakt en waar je prioriteiten liggen. Wil je besparen? Maak dan een bespaarplan. Denk ook aan het doel dat je voor ogen had toen je met je geldzaken aan de slag ging: sparen, schulden aflossen, een huis kopen. En misschien kom je juist tot de conclusie dat het allemaal goed loopt.
Als je jouw doelen of keuzes bijstelt, kan het slim zijn om het stappenplan nog eens te doorlopen. Dat is ook het geval als je inkomsten- of uitgavensituatie verandert, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, een verhuizing. Als je snel inzicht hebt in je nieuwe financiën, voorkom je geldproblemen.
Heb je alles op orde op dit moment en wil je financiële toekomstplannen maken? Kijk dan eens op onze pagina Grip op geld voor later.
Veel succes met je stappenplan!