Grip op je geld

Heeft u ook de wens om met uw financiën aan de slag te gaan om weer grip te krijgen op uw geld?

Als u voor uzelf een stappenplan maakt dan heeft u meer houvast en zal het u meer motiveren om hiermee aan de slag te gaan. Door een doel te bepalen waarom u meer grip wilt krijgen op uw geld weet u ook waar u al die tijd en moeite in steekt.

Allereerst moet u zichzelf de vraag stellen wat de belangrijkste reden is dat u met uw financiën aan de slag wilt. Dit is natuurlijk per persoon verschillend maar u kunt bijvoorbeeld denken aan:

• Ik wil me in de toekomst geen zorgen meer maken over mijn geld en maandelijks goed rond kunnen komen;
• Ik wil mijn schulden aflossen, hoe doe ik dat?;
• Ik wil uitzoeken of ik minder kan gaan werken;
• Ik wil weten of ik aan bepaalde dingen teveel uitgeef;
• Ik wil een huis kopen, kan ik dit deze kosten opbrengen iedere maand?

Als u uw doel bepaald heeft is het goed om de onderstaande stappen in volgorde te doorlopen.spaarvarken

Stappenplan

1. Uw administratie op orde
Als u alle informatie over uw geldzaken makkelijk kunt vinden, heeft u sneller overzicht. Ook als u financieel advies of hulp zoekt, is het slim om een geordende administratie te hebben.

Aan de slag:
• Maak de (e-mail)post dagelijks open, gooi spam en reclame weg.
• Verwerk de post: wordt er iets van u verwacht? Moet u iets betalen?
• Log regelmatig in op de sites waar uw facturen digitaal worden aangeboden.
• Bewaar belangrijke post in een ordner met tabbladen.
• Doe betalingen op tijd.
• Print digitale post uit of bewaar ze in een map op uw computer.
• Controleer bankafschrijvingen.
• Betaal rekeningen automatisch als dat kan.
• Spreek met uw partner af wie de administratie doet maar doet dit bij voorkeur samen! Doet uw partner de administratie? Neem dan regelmatig samen de administratie door. U bent er immers beiden verantwoordelijk voor.

2. Een overzicht maken
Door een begroting te maken (een overzicht van uw inkomsten en uitgaven) weet u meteen of er financiële ruimte is.

Omdat niet elke maand hetzelfde is, biedt een gemiddelde maandbegroting het meeste overzicht. Reken hiervoor alle inkomsten en uitgaven om naar een gemiddeld bedrag per maand.

De bedragen vindt u in de bij- en afschrijvingen van uw bankrekening. Contante uitgaven kunt u noteren in een kasboek. Vergeet ook het bedrag dat u maandelijks spaart niet. En het is slim om maandelijks een bedrag te reserveren voor (jaarlijkse) rekeningen die nog komen.

Maak een begroting op papier of op uw computer. Komt u er zelf niet uit dan kunt u ons altijd vragen om advies!

3. Inzicht krijgen in uw inkomsten en uitgaven
U heeft nu alles op een rijtje gezet. Als u alle uitgaven aftrekt van de inkomsten, weet u of u per maand genoeg geld heeft.

Kijk op bereken uw recht of u recht heeft op toeslagen of tegemoetkomingen om uw inkomen aan te vullen. Vaak moet u deze zelf aanvragen. Heeft u een minimuminkomen? Informeer dan bij uw gemeente of u recht heeft op lokale regelingen zoals kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen.

Komt u te kort, neem dan uw uitgaven eens kritisch door en wees creatief in het bedenken van oplossingen en mogelijkheden.

4. Keuzes maken
U kunt nu makkelijker bepalen welke keuzes u maakt en waar uw prioriteiten liggen. Wilt u besparen? Maak dan een bespaarplan. Denk ook aan het doel dat u voor ogen had toen u met uw geldzaken aan de slag ging: sparen, schulden aflossen, een huis kopen. En misschien komt u juist tot de conclusie dat het allemaal goed loopt.

Als u uw doelen of keuzes bijstelt, kan het slim zijn om het stappenplan nog eens te doorlopen. Dat is ook het geval als u uw inkomsten- of uitgavensituatie verandert, bijvoorbeeld door gezinsuitbreiding, een nieuwe baan, een verhuizing. Als u snel inzicht heeft in uw nieuwe financiën, voorkomt u geldproblemen.

Heeft u alles op orde op dit moment en wilt u financiële toekomstplannen maken? Kijk dan eens op onze pagina Grip op geld voor later.

Veel succes met uw stappenplan!