Loonbeslag

Loonbeslag

Het komt helaas met enige regelmaat voor dat beslag wordt gelegd op het inkomen als er schulden zijn. Als u een loonbeslag heeft wordt door de gerechtsdeurwaarder een beslagvrije voet vastgesteld. Deze beslagvrije voet is het bedrag wat u ontvangt om uw vaste lasten te betalen en van te leven.

Het deel boven de beslagvrije voet wordt door de werkgever of uitkerende instantie overgemaakt naar de gerechtsdeurwaarder totdat de schuld is voldaan. De werkgever of instantie is verplicht hieraan mee te werken.
De gerechtsdeurwaarder kan alleen het deel van het inkomen dat boven dit bedrag valt in beslag nemen. In principe bedraagt de beslagvrije voet 90% van de bijstandsnorm. Daarnaast wordt er rekening gehouden met de gezinssamenstelling, de hoogte van het inkomen, eventuele teruggaven/toeslagen, woonlasten en premie ziektekostenverzekering.Loonbeslag

En dat laatste is nu juist iets waar men zelf ook actie op moet ondernemen. Veelal gebeurd het dat mensen geen reactie geven op het bericht van een loonbeslag. Veel mensen denken dat door het niet reageren op dergelijke brieven het loonbeslag niet zal plaatsvinden maar dat is zeker niet het geval! Omdat de werkgever of instantie verplicht is om mee te werken zal het loonbeslag altijd uitgevoerd worden. Als u niet heeft doorgegeven welke lasten u heeft voor bijvoorbeeld wonen en uw ziektekostenverzekering zal de beslagvrije voet komt u vaak in veel gevallen tekort om uw vaste lasten te betalen.

Als uw beslagvrije voet niet goed is berekend dan kunt u de deurwaarder vragen om het beslag aan te passen. U moet onderbouwen waarom u denkt dat het niet klopt en hiervoor bewijzen meesturen en een berekening van de beslagvrije voet. Een berekening kunt u hier maken. U kunt dit het beste versturen in een aangetekende brief. Vergeet niet om ook het bedrag terug te vragen wat teveel is ingehouden!

De deurwaarder is verplicht om de beslagvrije voet direct aan te passen wanneer u de juiste informatie heeft gegeven. Als de deurwaarder dit niet doet, of hij betaalt het bedrag dat teveel is ingehouden niet terug, dan kunt u een klacht indienen bij de deurwaarder.

Als er een andere schuldeiser is die ook loonbeslag legt dan zal uw beslagvrije voet daardoor niet veranderen. De schuldeiser die als eerste beslag heeft gelegd zal het geld moeten verdelen met de andere beslagleggers. De nieuwe schuldeiser kunt u doorverwijzen naar de eerste beslaglegger.

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen! Probeer een loonbeslag indien mogelijk altijd te voorkomen. Dit voorkomt verhoging van uw schuld door extra kosten voor de deurwaarder. Neem daarom altijd contact op met uw schuldeiser of deurwaarder zodra u bericht ontvangt en maak een betalingsregeling.

Heeft u hulp nodig bij het oplossen van uw schulden of uw (aankomend) loonbeslag? Wallet Support kan u hierbij helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *