Roodstand, een tijdelijke oplossing of een langdurig probleem?

Roodstand, een tijdelijke oplossing of een langdurig probleem?

Wist je dat roodstand gewoon een vorm van lenen is, dus eigenlijk geld wat je niet hebt wel tot je beschikking hebt? Natuurlijk weet je dat, maar denk je er ook nog zo over als je eigenlijk al heel lang roodstand op je betaalrekening hebt en je eigenlijk bijna nooit meer in een positief saldo komt?

Een keertje rood staan is geen probleem maar zou je wel een wake up call moeten geven. Soms is het een fijne maar tijdelijke oplossing omdat je even niet uitkomt door bijvoorbeeld een financiële tegenvaller. Het is fijn als je je dan  beseft dat het niet de bedoeling is en er weer hard aan gaat werken om het te voorkomen. Dat betekent wellicht wat bezuinigen de weken erna of iets verkopen op bijvoorbeeld Marktplaats om het geld weer extra in te leggen op je rekening. Helemaal prima.

Ben je ooit begonnen met tijdelijk rood staan maar is dit een structureel probleem geworden? Dan is het tijd dat je jezelf eens goed gaat wakkerschudden! Wist je dat je over je roodstand vaak tussen de 8 en 14 procent rente per jaar betaald. Zonde toch?!

Als je allang rood staat en het eigenlijk niet meer mogelijk is om er uit te komen dan is het tijd dat je kritisch gaat kijken naar je inkomsten en je uitgaven. Hoogst waarschijnlijk zal je schuld steeds groter worden en kom je er op een dag achter dat je ook door je maximale roodstand op je rekening niet meer kan pinnen. Je zal dus toch een keer moeten werken aan een oplossing.

Oplossing

Wat is die oplossing dan?

Allereerst is het belangrijk dat je goed gaat kijken naar je financiële plaatje, je inkomsten en uitgaven maar ook je achterstanden en lang lopende schulden. Waarom is het niet in balans? Kun je je inkomsten verruimen? Kun je besparen op je vaste lasten en misschien ook wel op je boodschappen? Wees creatief en maak hiervoor een plan, het gaat je zeker weten veel meer inzicht geven en helpen om te besparen.

Daarnaast is het zinvol om contact op te nemen met je bank. Om jezelf van de roodstand af te helpen is het goed om te kijken of het oversluiten van de roodstand naar een doorlopend krediet of een persoonlijke lening wellicht voordeliger is. De rente is vaak lager en je bent hier verplicht om maandelijks een bedrag af te lossen. Ook kun je afspreken dat je het krediet niet kan gebruiken voor nieuwe opnames. Zo los je deze schuld dus ook echt af.

Meer hulp

Natuurlijk begrijpen wij dat het lastig is om er zelf uit te komen. Misschien is het handig om hier meer hulp bij te hebben. Vind je het moeilijk om zelf de overzichten te maken en een nieuw plan vast te stellen voor de komende jaren? Wij kunnen je een budgetscan bieden die je helemaal op weg helpt.

Speelt er meer en kom je naast je roodstand ook niet uit je andere achterstanden en/of schulden, denk er dan eens aan om in budgetbeheer te gaan. Je zal hierdoor rust ervaren en ook leren hoe het is om alles weer financieel goed op de rit te krijgen.

Heb je hier vragen over? Neem dan eens contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *